Mads Nielsen o. 1500?-1539

© Lis Klarskov Jensens Svane-slægt og forskning

Borgmestersønnen i Vejle

Mads Nielsen var borgmester i Vejle og overtog embedet efter faderen Niels Jonsen (Jensen) o. 1470-1528. Mads Nielsens farfar og oldefar var også borgmestre i Vejle, og Mads Nielsen var dermed 4. generation som borgmester i Vejle.

Gift med borgmesterdatteren fra Varde
Mads Nielsen var gift med Lene Christiernsdatter, der var født o. 1505 i Varde, død 1556 i Vejle. Hun var datter af købmand og borgmester i Varde, Christiern Nielsen og ???. Hun indgik efter borgmester Mads Nielsens død i 1539 igen i ægteskab, denne gang med Clemmen Sørensen (f. 1518 i Ribe), borgmester i Vejle 1554, død 20.12.1584. Han i 2. ægteskab med Maren Hansdatter, død e. 1577. (J. Vahl: Slægtebog over afkommet af Christjern Nielsen..., s. 83)

Broderen Oluf
"Mads Nielsens bror var magister Oluf Nielsen, der var præst efter reformationen i Vejle, havde sikkert været katolsk præst, men var gået over til den nye lære og har som tilhørende en meget anset familie haft let ved at få præsteembedet. Han førte en mængde sager og kæmpede af yderste evne for at bevare kirkens ejendomme, havde studeret udenlands, blandt andet i Paris sammen med kansleren Joh. Fris."

"Han var tillige en meget verdslig mand, men alle de breve, han havde angående kirken og kaldets friheder, blev med mange breve kirken og byens anlangende bortryddede og ødet i de kejserlige indfaldstider. Da hans talegaver var yderst slette, måtte han holde capellan.
I en strid med mølleren i Vejle erhvervede han livsbrev på den omstridte Kobbelmode eng, som han dog ikke fik megen glæde af, da han døde straks efter 1560, så hans efterfølger, svogeren Niels Madsen Buch, høstede alle de fordele, han havde tilkæmpet sig og kirken." (Vejle bys historie/Søren Klarskov Larsen, slægtsforsker.)

Vejle gamle rådhus
Det første rådhus i Vejle blev bygget omkring 1460 på hjørnet af Kirkegade og Grønnegade, men det brændte i 1530. Det næste rådhus var oprindeligt et kloster, der tilhørte dominikanerordnen fra 1310-1529, hvor det blev nedlagt og konfiskeret af kongen, og alle værdigenstande blev fjernet af kongens skatteopkræver. 1531 blev bygningerne overdraget til Vejle by. Kun østfløjen blev stående og blev brugt til rådhus indtil 1780. Det nuværende rådhus er fra 1878. (vejlewiki.dk)


Vejle ca. 1767 med klostertårn til venstre. Foto: Vejle Stadsarkiv

Børn (tilfældig rækkefølge)
1. ??? Madsdatter, biskop Peder Hegelund oplyser den 21. sept. 1571., at "Mag. Jacob (Madsen Vejle) drog om natten til sin søster, som lå på sit yderste. Hegelunds Almanakoptegnelser, I s. 74)
2. Karen Madsdatter, gift med Niels Madsen Buch (død 1584 i Vejle).
3. Jacob Madsen (24.7.1538-24.9.1606), "også kaldet den ældre, med tilnavn Vedele eller Vellejus efter hans fødeby, betrådte den lærde vej og døde som biskop i Odense. Han bestyrede domskolen i Ribe 1565-67 og blev gift med Karen Baggesdatter, datter af rådmand i Ribe Bagge Jensen, og han blev stamfader til den lærde slægt Jacobæus. De havde 13 børn, og de to sønner Mathias Jacobæus og Oluf Jacobæus blev læger, Jens og Bagge blev præster, og Peder blev købmand i Odense. Døtrene blev gifte med lærde mænd. Den mest fremragende af dem blev Mathias, han blev efter lange studierejser livlæge hos Christian den Fjerde og døde som domherre og læge i Århus. Han var gift med en datter af biskop Jens Giødsen i Århus Ingeborg Johanne Ægidia, deres døtre giftedes ligeledes med lærde mænd af slægterne Broberg og Fos, og en blev gift med rektor på Herlufsholm Chr. Clementsen. Af sønnerne gjorde Jacob Madsen, kaldet den yngre, en smuk karriere som professor, hofprædikant og sluttelig biskop i Århus. Han var gift med Anna Bartolin, en datter af professor Casper Bartolin til Kornerupgård, der blev adlet for udvist tapperhed under Københavns belejring. Deres epitafium findes i Århus domkirke med deres adelige våben."
Se også anetavle i J. Vahl: Slægtebog over afkommet af Christjern Nielsen...

Jacobæus-våbenskjoldet
"Familien Jacobæus var ganske vist ikke adelige, men førte et våbenskjold, der sandsynligvis stammer fra den ældste Niels Jensen af Vejle, der var af adelig slægt, og det bestod af en rød krebs i sølvfelt, hvorover en mørkfarvet hjælm smykket med 2 krebsekløer. Krebsen er omslynget af en slange, og det samme er tilfældet med krebsekløerne. (Mon der var mange krebs i Vejle å, så idéen med krebs i våbnet er taget derfra)? Efter at slægten er kommet så højt til vejrs, vedbliver dens medlemmer at gifte sig efter mottoet: lige børn leger bedst, og der findes i slægten præster, læger, købmænd, og med indgifte i Bartolinslægten, den lærdeste slægt på den tid, kom de i slægtskab med det akademiske aristokrati."

 


Knopsvane med unger. Foto: Ann-Beth Frederiksen 2009. www.mijaw.dk 


Kilder
" ": Hvor ikke andet er angivet er kilder til dette Vejle bys historie og slægtsforsker Søren Klarskov Larsen.
 

Maren Hansdatter Svanes slægtslinie til 1400-tallet
Maren Hansdatter Svane var af gammel slægt i Vejle. Slægten gik helt tilbage til Kong Hans' og Christian III's bevillinger til Niels Jonssen og dennes efterkommere:

 

Hovedlinien fra Svane til BUCH og JONSEN - alle i Vejle:

  1. Niels Jonsen
  2. Jons Nielsen
  3. Borgmester Niels Jonsen, død 1528, gift med Kiersten.
  4. Borgmester Mads Nielsen, død 1539, gift med Lene Christiernsdatter, født i Varde. Lene var søster til Mette Christiernsdatter, gift med Lauge Steffensen i Ribe. Mette og Lene Christiernsdatter fik dermed fælles efterkommere i bl.a. Klarskov-slægten.
  5. Karen Madsdatter, død 1583, gift med Hr. Niels Madsen Buch, død 1584. Hun søster til Jacob Madsen Veyle, biskop over Fyns Stift
  6. Mette Nielsdatter Buch, død 1583, gift med borgmester Find Jespersen, død i pesten 29 juli 1584.
  7. Anne Findsdatter, gift med borgmester Mads Jensen Thordsen død 1601.
  8. Maren Madsdatter Thordsen, død 1658, gift med borgmester Jens Bertelsen (Dons), død 1631.
  9. Johanne Jensdatter, født 1610, død 21.3.1689, gift med borgmester Hans Knudsen Svane, født 1610, død 20.3.1675.
  10. Maren Hansdatter Svane (1639-1687), gift 2. gang med Laurits Andersen Gonsager
  11. Anna Else Lauritsdatter Gonsager 1675-1749 gift med Jens Michelsen Bredal.
  12. Bodil Jensdatter Bredal gift med Søren Hansen Klarskov
  13. Jens Bredal Sørensen Klarskov gift med Anne Cathrine Olsdatter
  14. Søren Jensen Klarskov gift med Karen Jensdatter


Vejle Sct. Nicolai kirkes alter. Foto: LKJ 2012.
 

 Web: Lis Klarskov Jensen


 


Vejle Sct. Nikolaj kirke set fra sydøst. LKJ 2012.
 


Hans Knudsen Svanes sorte gravsten i Vejle kirke mellem alter og prædikestol. Foto: LKJ 2012
 


Hans Knudsen Svanes sorte gravsten tv. for prædikestol. Th. maleri af Anders Sørensen Vedel. LKJ 2012.
 


Hans Svannings gravsten i Ribe domkirke
Stort billede

Fotos LKJ