Hans Henry Jensen Klarskov

© Tage Klarskovs slægtsforskning

Bryllup: Hans Henry Jensen Klarskov og Grethe Sonja Klarskov født Kronsten. Hans Henry Jensen Klarskov blev livet igennem aldrig kaldt andet end Henry Klarskov. 25.05.1915 – 06.02.1998. Han blev den sidste Grosserer i Kødbyen. Gift med Grethe Sonja Klarskov, født Kronsten, fra Gevninge, d. 29.08.1942 i Roskilde Domkirke.

Søn af Peder Jensen Klarskov 1881-1961 og Sidse Marie Klarskov f. Nielsen 1892-1969.
Foto tv.: Tage Klarskov

Børn:
- Tage Hartvig Klarskov 1943
- Bodil Inge Klarskov 1945
- Henry Anker Klarskov 1946
- Henriette Rosenkrans Klarskov 1967

Han blev født på gården Kongemarken og flyttede i den skolepligtige alder til Kornerup, hvorfra billedet af de 3 brødre (Henry – Erland (pelse) - Richard) stammer.

Karrieren
Efter endt skolegang kom han i lære i Kødbyen (hos Niels Larsen?) og blev derefter selvstændig grosserer i fjerkræ og vildt.

I 1942 flyttede de sammen i en lejlighed på Drosselvej 80.1, Frederiksberg, og da der var kommet 3 børn - Tage, Bodil og Henry - flyttede de i 1948 til en 8½ værelses lejlighed på Gl. Kongevej 127 III, Frederiksberg, og der var nu også blevet til et sommerhus i Islev på Carl Danfeldts Allé 29, der senere er blevet udstykket til 3 parcelhusgrunde. Ved separationen 1966 flyttede Henry Klarskov til Hinbjerg 7 i Karlslunde og blev senere gift med Grethe f. Mikkelsen og fik datteren Henriette i 21.3.1967.

Forretningen var beliggende ved Fjerkræhallen på Halmtorvet 15, hvor der i dag ligger en stor Irma forretning. Da dybfrosten kom frem, så han straks mulighederne (havde dog fortsat ferske varer) og var med fra starten.

Som den første og eneste byggede han et fryse/kølehus (se foto tv: Henry med sort kalot) og betjente i sine velmagtsdage Københavnsområdet med 3 frysevogne (Folkevognsrugbrød).

I sin fritid var han statsautoriseret ejendomsmægler m. speciale i slagter- og viktualieforretninger. Således fik han straks kontakt med nye kunder og etablerede dem med fryse kølemontrer, mod at de kun købte hans varer til en lille overpris som blev brugt til at nedbringe gælden på fryse kølemontrene.

I 1952 fik han Hekseskud og Tage Klarskov blev indrulleret som hjælper, hvilket fortsatte derfra på alle skolefridage og op i voksenalderen. Senere blev Bodil og Henry også indrulleret. På sine ældre dage droslede han ned og flyttede forretningen til Flæsketorvet 54 – 56.

Han var altid aktiv sportslig og gjorde karriere i 7 mands håndbold og markhåndbold (11 mand). Han har spillet på udvalgte Sjællands unions hold og har været træner og dommer på højeste niveau samt blev formand for Sjællands Håndboldforbund i 1938. Så sent som i 1960 trænede han oldboys håndbold 1 gang om ugen mod klubbens ynglinge mestre, på hvilket hold hans ældste søn Tage Klarskov spillede. Derudover var han en ørn til billiard, sommerhusfodbold, bridge og Lhombre, ligesom han var ekspert i at klunse. Det var gennem sporten han mødte Grethe Kronsten. I tresserne trænede han Feminas fodboldpiger i deres velmagtsdage, hvor datteren Bodil Inge Klarskov var en del af holdet.

Lidt om personen
Han viste tidligt handelstalent. Bl. a. købte han engang en slikkepind i den nærmeste forretning og gik slikkende hele vejen hjem til Kornerup, hvor han derefter solgte den til en klassekammerat for det samme beløb, han havde givet.

Der var altid sjov og humor i farvandet, hvor han end befandt sig. Til fyraften gik han ind i fjerkræhallen og diskuterede dagens gang med konkurrenterne samt gav og fik de sidste vitser, medens de klunsede om hvem der skulle hente og betale fyraftensøllen.

Vi børn blev også udsat for meget. Alle rundkørsler blev altid passeret ved at vi kørte 2 gange rundt i dem, og var vi på skovtur skulle alle små markveje prøves. Det medførte, at vi utallige gange er vendt rundt på bøndernes gårdspladser eller omkring deres møddinger, og gik der uheldigvis en sort kat over vejen foran bilen, blev der straks valgt en alternativ rute.

Om sommeren når han kom fra arbejde (gerne ca. kl 14 tog vi på badetur i Vauxhallen til busstoppested 45 i Greve, og alle de lejekammerater der kunne presses ind i vognen kom med. Var vejret ikke til strandtur, blev der altid spillet en eller 2 fodboldkampe på den nedslidte græsplæne. Han blev dog aldrig nogen gør det selv mand, idet han på det område var udstyret med for mange tommelfingre.

Som sagt der er en grund til, at Tage og Henry er miljøskadet hvad angår vitser og hurtige replikker.

 Web: Lis Klarskov Jensen


 


Hans Henry Jensen Klarskovs dåbsattest


Henry, Erland og Richard Jensen, o. 1920


Gl. Kongvej 127, 3. sal, Frederiksberg


Sommerhuset Carl Danfeldts Allé 29, Islev


1985, Berlingske Tidende

Fotos: Tage Klarskov 2008