Hans Knudsen Svane 1610-1675

© Lis Klarskov Jensens Svane-slægt og forskning

En Svane i Vejle
Storkøbmand og borgmester i Vejle Hans Knudsen Svane var født i 1610 i Vejle, og han døde i Vejle, 65 år gammel. Hans Knudsen Svane har alt for længe hørt til de Svaner, hvis aneforhold i det store hele har været "ukendt".

På sporet af Hans Knudsen Svanes 'glemte' aner
Der findes en del vidt forskellige bud på, hvem der var denne borgmesters forældre, så derfor forsøgte Birgit Djurhuus Wendelboe Jeppesen og jeg i foråret 2016 at løse dette problem. Vi opdagede undervejs i processen nogle vigtige spor, der kunne underbygges med samtidigt kildemateriale. Men vi fandt også nogle alvorlige faldgruber med vildspor, der har præget søgefeltet omkring denne Svanes aner.

Læs hvordan det gik til og få de nødvendige "beviser" i "Hans Knudsen Svanes 'glemte' aner". (Lis Klarskov Jensen og Birgit Djurhuus Wendelboe Jeppesen: Artikel i medlemsbladet Slægt & Data, juni, årgang 31, nr. 2, 2016, side 8-15. )
Hvis du er medlem kan artiklen ses eller hentes på
https://www.slaegtogdata.dk

For at få 'fast grund under fødderne' startede vi med oplysningerne fra den monumentale gravsten i Vejle over ægteparret Hans Knudsen Svane og hustru Johanne Jensdatter. Stenen er fra 1690 og er nu placeret i Vejles Skt. Nikolaj kirke ved prædikestolen.

Død i Vejle 20. marts 1675
Hans Knudsen Svane døde den 20. marts 1675 og blev begravet i Vejle kirkes kor den 9. april. Her blev hustruen Johanne Jensdatter også begravet. Hun døde 14 år senere den 21. marts 1689 i Vejle, 79 år gl.  Den sorte gravsten blev først lagt over graven i 1690, og den er senere blevet  indmuret i Vejle kirkes kor.

Der blev også opsat et epitafie over ægteparret og deres 12 børn, men det eksisterer ikke mere. Nationalmuseets bogværk om Vejle Skt. Nikolaj kirke oplyser, at det var et 'monument' der 1759 betegnedes som "Et Epitaphium af kunstig Billedhugger Arbeyde.", dvs. af stor kvalitet. Men ned kom det alligevel, da alle de 15 epitafier blev fjernet i forbindelse med en gennem-gribende restaurering 1791-92 i kirken. (Kilde: Vejle kirke/Natmus.)
 


Gravsten i Vejle kirke over Hans Knudsen Svane  og
hustru Johanne Jensdatter. Foto: LKJ 2012.


På gravstenen står der:

HERUNDER HVI
LER HØYACTBAR OC
VELFORNEME MAND
HANS KNUDSØN SWAN
BORGEMESTER I WEILE : 31
AAR DØDE AAR 1675 DEN 20
MARTII ÆTA: 65 AAR, OC HANS
K: HUSTRU HÆDERLIG OC GUD
ELSKENDE MATRONE IOHANNE
IENSDAATTER. SOM DØDE AAR
1689 DEN 21 MARTII ÆTA: 79 AAR
I HAABET TIL EN ÆREFVL
DE OPSTANDELSE FRA
DØDE ANNO 1690

Under teksten er der et lille skjold med initialerne H.K.S. og et Svane- mærke, og ved siden af hustruens initialer J.J.D. og hendes mærke:



Hans Knudsen Svanes og Johanne Jensdatters
skjoldmærker på gravsten i Vejle kirke. Foto LKJ 2012

Hvem var Hans Knudsen Svanes forældre?
Gravstenen i Vejle er blevet undersøgt nærmere for spor. Teksten giver ikke meget, men den har nogle træk, der minder meget om den ældre gravsten i Ribe domkirke over historiograf Hans Svanings/Marine Sørensdatter Stage. De sorte sten, de monumentale dimensioner og især de personlige skjoldmærker med svanen og olivengrenen har nogle fællestræk, der ikke er til at overse:

Gravstenenes fælles Svane-spor
Gravstenen i Vejle:

Hans Knudsen Svanes mærke:
en opretstående svane med løftede vinger og krum hals
Johanne Jensdatters mærke:
en due med olivengren i munden. Begge i fælles krans på gravsten i Vejle kirke. Foto LKJ 2012.
 

Gravstenen i Ribe:

Hans Svanings mærke:
en opretstående svane med løftede vinger og krum hals, i separat krans på stenen
Foto LKJ 2009.




Marine Sørensdatter Stages mærke:
en olivengren i separat krans på stenen, ingen due.
Findes på gravstenen i Ribe Domkirke.
Foto LKJ 2009.


Sporene så spændende ud, men der manglede viden om 2 generationer, der skulle identificeres først - og der var uendeligt langt fra Vejle til Ribe.

Undervejs så vi H. Friis-Petersens manuskript til ”To familier Svane” fra 1945 der oplyser, at Hans Knudsen Svane var søn af rådmand i Vejle, Knud Madsen, men Friis-Petersen kendte åbenbart ikke moderens identitet.

Det bragte os ikke så meget videre, og for at sige det kort: efter en hel del vildspor eller spor der ikke kunne bevises fandt vi en artikel af afd. hortonom og slægtsforsker Ejnar C. Larsen (1917-1996). Det er ofte i noter og rettelser at der er sjældne oplysninger at hente. En note 223 i hans artikel "Nogle familier med rod i 1500-tallets Ribe. III" havde nogle vigtige oplysninger, vi kunne bruge. Og vigtigst af alt: note 233 havde  henvisning til samtidige kilder!

Hans Knudsen Svanes forældre var ...
Ejnar C. Larsens note 223, side 82, sidst i Vandel-artiklen, oplyser:
”… Det var Mette som 10. okt. 1624 blev gift med Niels Frandsen efter at hun havde været gift med rådmand i Vejle Knud Madsen fra 1606 til 1617, se Vejle rådstuebog 8/11 1626 [fejl dato, det var den 3/11 1626, red.] Mette kaldes i 1649 Mette salig Niels Frandsens i Rtbg. Nr. 69, d. 17/8 1650, og Ingeborg kaldes samtidig Ingeborg salig Claus Mules. Ingeborg Jensdatter Svane var fra ca. 1626 gift med Claus Hansen Mule i Odense til hans død i 1647. Niels Strangesen angives af Wiberg at være død 1627. I Vejle rådstuebog 8/11 1626 [samme datofejl som ovenfor, red.] er en erklæring af Claus Mule, som må betyde, at han allerede da er gift med Ingeborg…”

Ved at kigge nærmere på Vejle rådstuebogs tekst fra 1626 fandt vi frem til, at Hans Knudsen Svane havde sit Svanenavn fra sin mor Mette Jensdatter (Svane) og sit familie-navn Knudsen efter sin far Knud Madsen. Kilde: Rådstuebogen, Vejle 1626, original i Rigsarkivet Viborg eller microfilm i Rigsarkivet København. Det nærmere bevismateriale kan ses i den ovennævnte artikel "Hans Knudsen Svanes 'glemte' aner" i medlemsbladet Slægt & Data, juni, årgang 31, nr. 2, 2016, s.8-15.

Forældrene gift i Ribe 1606
Mette Jensdatter og Knud Madsen blev gift i Ribe, Svane-familiens højborg.
De blev viet af biskop Peder Hegelund, der i sin almanak har et kort notat om vielsen:”2. Nov. 1606: Nuptiæ Knud Mathssøn, Mette Ienss Laugissøns”.

Brudeparret er yderligere identificeret af forfatteren Bue Kaae: ”Knud Madsen, borger i Ribe, g.m. Mette Jensdatter, datter af Jens Laugesen, rådmand i Ribe.” (Hegelund, bind 2. p. 261: ”1606, 2.11.)
Og dermed var bruden også datter af Dorothea Hansdatter Svane/Svaning. (Peder Hegelunds ”almanakoptegnelser 1565-1613”, udgivet ved Bue Kaae, Historisk Samfund for Ribe amt, 1976, bd. 1, p. 468.)

Med andre ord var Knud Madsen, borger i Ribe, blevet gift i 1606 med Mette Jensdatter Svane født i Ribe, der var barnebarn (datterdatter) af magister, historiograf Hans Svaning og hans navnkundige hustru Marine Sørensdatter Stage i Ribe!

En tinglysning i Ribe 1621 viste, at brudeparret i Ribe var flyttet til Vejle og havde slået sig ned dér: ”18.12.1621. Johan Henriksen Vintapper fordeler Mette Jensdatter, afd. Knud Madsens i Vejle for 4 rdl.” - og enken i Vejle havde stadig forbindelser til Ribe. (se www.Brejl.dk/ribeting.html )
Johan Henriksen Vintapper, borger i Ribe var øksnekøbmand, og var gift med Karine Jensdatter Svanning 4. nov. 1610 ('Rig og Fattig i Ribe", af Ole Degn, 1981, jf. http://birgitfamily.dk) Karine Jensdatter var Mette Jensdatter Svanes søster, og Johan Henriksen Vintapper var dermed Mettes svoger, (samme kilder som ovenfor).

Børn i ægteskabet Knud Madsen og Mette Jensdatter Svane
Hans Knudsen og hans søskende nævnes i Vejle rådstuebog 3/11 1626:
"... Hans Knutzøn, Jens Knutzøn og Marine Knutzdaatter er Arffueligen tilfalden effter dieris S[alige] Fader Knut Matzøn fordum raadmand udi Weyle, som beløbber sig tillsammen vdi Penge beregnitt Ett Tusenne Femb hunder og fire daller femb skelling till lxiiij (dvs. 64) sk. dansch daleren, efftter den Schifftte bogs lydelse, som paa Skrifftten bleff giortt, og(?) med(?) dannemend(?) og Børnens Broder Niells Knutzøn, ..." (egen oversættelse med stor tak til kyndig assistance, der ønsker at være anonym.)
"Børnens Broder Niells Knutzøn" kan muligvis være en halvbror fra faderen Knud Madsens i et tidligere ægteskab?

Hans Knudsen Svanes stedfar
Hans Knudsen Svanes far, Knud Madsen, døde i Vejle 1617 og moderen, Mette Jensdatter Svane, giftede sig for anden gang den 10. oktober 1624 med Niels Frandsen (Quist) fra Roskilde, der var søn af 4. Lektor Theol. ved Domkirken i Roskilde, Franciscus Nicolai, og hustru Marine Quist (”Bidrag til Roskilde Domskoles Historie, Indbydelsesskrift” ved Dr. Bloch, Roskilde 1842). Faderen Frans Nielsen (Ålborg) og hustru Marine Quist er nævnt i biskop Peder Hegelunds ”almanakoptegnelser 1565-1613” som ovenfor.

Som lærd og sognepræst i Vejle kirke og tidligere tugtemester for hertug Ulrik, Christian IVs søn, havde han en central plads i byens hierarki ligesom Svaneslægten i Ribe.

Med oplysningerne fra Vejle rådstuebog den 3. Nov. 1626 kan det udelukkes, at Mette Jensdatter Svanes søster Ingeborg Jensdatter Svane kunne have været gift med Niels Frandsen, som oplyst af Holger Rørdam i ”Historiske Samlinger og Studier”. Claus Mule nævnes i Vejle rådstuebog.

Hans Knudsen Svane - født værge for byfoged Niels Knudsen
Hans Knudsen Svane nævnes som født værge i skiftet efter Niels Knudsen, Byfoged i Vejle (skifte nr. 77 af 19.2.1652, nr. 74). Niels Knudsens enke var Anne Pedersdatter. LV: Jørgen Staalsen, rådmand. Børn: Oluf, Knud, Peder, Sofie, Mette. Familie: morbror Søren Pedersen Svensk, borgmester, født værge Hans Knudsen Svane, Mads Jensen Bredal. (http://www.brejl.dk/vejle.html)
Det at Hans Knudsen Svane er "født værge" for afdøde Niels Knudsen har en betydning for et slægtskab: ”Danske Lov fastsatte, hvem der skulle være værge for umyndige børn. Døde moderen, blev faderen værge. Døde faderen, var hans ældste broder værge.” (Jytte Skaaning og Bente Klercke Rasmussen, ”Find din slægt og gør den levende - en håndbog i slægtshistorie”).

I Vejle Bys Historie s. 154 nævnes en "Niels Knudsen, var først Byfoged, "en Ligsten over Raadmand Niels Knudsen og tvende Hustruer" (D. Atl.) 1610, 1630, 1635, 1656."

I VBH, Vejle Bys Historie s. 7, nævnes Niels Knudsen som medunderskriver på en afskrift af Vejle bys privilegier:
"Att dette er en sandfærdig copia af voris byes priuilegier, det bekinder vij underschrefne oc saa med egen hender, datum Wedel Maij 1620.
Clement Seuerinsen eg. handt. Niels Knudsøn eg. hand.
[Under dette findes 4 segl.]
Lest paa Wedle byting for domb torstdag denn 27. februarij Anno 1634."

NB: Ikke at forveksle!
Byfoged i Vejle Niels Knudsen død o. 1650, skifte 1652, skal ikke forveksles med en borgmester i Vejle anno 1617 (nr. 21) ved navn Niels Knudsen der var født i Hvejsel, død i 1626 og begravet den 23. marts 1626. Denne Niels Knudsens første kone var Karen Jensdatter, født i Kolderup. Hans anden hustru var Ingeborg Andersdatter. På hans ligsten i kirkens kor står der rådmand, dvs. at ligstenen må være fra før 1617. Kilde: Vejle Bys Historie s. 144 og Cl. Sørensens opt. (optegnelser).

De 2 monumentale gravsten i Vejle og Ribe
Historien om borgmester Hans Knudsen Svane og hans aner kan nu folde sig ud, og forbindelsen mellem de 2 gravsten bygger bro fra 1500-tallet til efterkommere i vor tid.
 


Lysekrone i Vejle kirke. Foto: LKJ 2012.

Hans Knudsen Svane - købmand, rådmand og borgmester i 1643
Den 33-årige købmand og rådmand, Hans Knudsen Svane, "... blev Borgmester den 13. Marts 1643 og beholdt denne Stilling til sin Død (hans Lig blev begravet i Kirkens Kor den 9. April)." (Kilde: Vejle Bys Historie, s. 146.)

'Firmaet' Hans Knudsen Svane i Vejle
Søren Klarskov Larsen skriver i sin slægtsforskning om Klarskov-slægten, at "Hans Knudsen var sikkert byens rigeste mand, ejede 1662 to gårde, hvor den ene var vurderet til 600 Rigsdaler, desuden 8 boder og 11 ejendomme på bymarken, hvortil så kom humlehaver og engpletter. Det må vist ses for sandsynligt, at det er gennem landbrug, han har tjent sine
penge og her især ved studeopdræt og studehandel.
I 1669 førte han retssag mod rådmand Jens Pedersen i Kolding og Karen Sørensdatter salig Anders Jørgensen, han hævder nemlig, at nogle øksne, som han havde købt til eksport med andre sine, ikke var blevet fodret så vel som de andre borgeres, derfor var han blevet nødt til at lade sine øksne blive hjemme i landet.
Han havde også ørredfiskeriet ved Tenen i fæste af Kronen, og enken havde det efter ham."

Hans Knudsen Svane nævnes i dokumenter af 1642, 1643, 1646, 1650, 1652, 1654, 1656 og 1657.
Et pergament mellem Hans Knudsen Svane og Claus Mule i 1646
1646, 3/9, Vidne af Vejle Byting om Claus Mules i Odense Skjøde. Odense 1642 13/5 har Skriver paa Mads Pedersens Veyne til Hans Knudsen Svane, Borgmester i Vejle fra en Humlegaard, liggende fra Vejle, Norden Byen i Capellit og om Mads Pedersens Fuldmagt til Claus Mule, dat. Kjøbenhavn 1638 4/5. Kilde: Håndskriftsamlingen, Baumgartens sedler (LKJ DSCN9527).
 


Vejle Sct. Nicolai kirkes alter. Foto: LKJ 2012.
 

Gift med borgmester Jens Bertelsens datter
I 1632 - kun 22 år gammel blev han gift med den jævnaldrende Johanne Jensdatter, født i Vejle 1610, død 21. marts 1689, 79 år gl. Hun var datter af købmand og borgmester Jens Bertelsen i Vejle.

Børn i ægteskabet Hans Knudsen Svane-Johanne Jensdatter
Hans Knudsen Svane og Johanne Jensdatter fik sammen 9 sønner og 3 døtre (http://danmarkskirker.natmus.dk):

  1.  "En af hans sønner, Jens Hansen, døde i Holland, men liget blev ført hjem til Vejle og begravet den 6. juni 1658." i Vejle kirke. (Kilde: Vejle Bys Historie, 1927, s. 146).
  2.  "En af Hans Knudsen Svanes to Døtre, Ingeborg Hansdatter (1643-1698 eller 1699), var gift med Hr. Hans Jeremiassen [Wulff], (HJW), Sognepræst (senere Provst) i Vejle." (Kilde: Vejle Bys Historie, 1927, s. 146). Wiberg pr.hist. angiver hendes begr. til at være 11.5.1699.
    Ingeborg Svane blev gift i 1662 (Wiberg) med Magister Hans Jeremiassen Wulff/Wolff, født i Kolding 1627, død 76 år gl. d. 14.12.1703 (Bircherods dagbøger). Epitafie (Wiberg.). HJW var student fra Odense i 1648 og læste udenlands, blev magister i 1661, provst samme år. HJW var søn af Jeremias Hansen Wolff, slotsskriver på Koldinghus, senere tolder i Kolding og Annike Hermansdtr. Reimirich. (Wiberg.)
    Børn: Der var 5 sønner og 1 datter i ægteskabet Wullf-Svane. (Wiberg.)
    En søn blev kapellan og efterfølger i embedet 1693, magister Jeremias Hansen Wulff, (opkaldt efter farfaderen) der blev student fra Kolding i 1682, baccalaur 1697 og Magister 1698, sognepr. i Vejle og Hornstrup i 1703, derefter provst, død 1713 i Vejle.
    JHW blev gift 3 gange:
    1~ med Sidsel Risom, der døde i 1696, datter af Jens Risom og Sophie Lauridsdatter, der døde før ham. Jens Risom havde i 1658 sammen med Poul Anker og Jens Kofoed taget den svenske kommandant på Bornholm oberst Printzensköld til fange og senere fået Nebbegård i Gårslev sogn som belønning. Han døde i 1694. (Kilde: Kolding studenter)
    2 ~ i Kolding 1697 med Gunde Sophie Hansdatter, dbt. 21.4.1683 i Kolding, datter af Hans Pedersen, tolder i Kolding, borgmester i Kolding 1692-1696 og 1707-1724, begr. 22.4. i Kolding, og viet 1697 til Margareta Catharina Curtz, begravet 17.10.1730 i Kolding kirke.
    3 ~ 15.6.1702 med Kirstine Sørensdatter Seerup af Ribe Domkirke, f. 10.10.1682, )datter af Søren Nielsen Seerup, stiftsprovst ved Ribe domkirke, død 1736, og dennes første hustru Ingeborg Baggesen, død 1685) død 6.9.1725. Kilde: Kolding studenter. 3 børn. (Se M.P. Wøldike til Varde Jacobi K. og S.M. Monrad p. Avernakø. Wiberg.) Vejle-Hornstrup, Nørvang herred, Vejle amt. Efterslægt: Anchersen, Langemarch, Egtved, Borch m.fl., se Kolding studenter, side 375-376, Stamliste I.
  3.  Den anden datter var Maren Hansdatter Svane (1639-1687) der var "... Fadder i Vinding Kirke 1665 sammen med Dortea Pedersdatter Svane." (Kilde: Vejle Bys Historie, 1927, s. 146). Maren Hansdatter Svane kom som ung til Jelling præstegård, da hun blev gift med Jelling kirkes sognepræst. gift 1. gang med Søren Jørgensen Jelling. 2. gang gift med Laurits Andersen Gonsager, der var født i Ribe 31.12.1638.
  4. Claus Hansen Svane, Købmand, borgmester og byfoged.
    "Søn af Hans Knudsen Svane, blev Borgmester den 28. juli 1675 og var det til sin død 1718 (han blev begravet den 6. Juli s. A.). Hans Enke blev begravet i Koret den 13. Oktober 1734- se Note). Broderen Mons. Frants Svane døde 1692 (en Hans Svane, som formentlig var Søn af C. H. S., døde 1720).
    Claus Svanes Datter var gift med Tolderen Hans Andersen i Vejle, og deres Søn var Peder Hansen Staal, Postmester og Tolder. Han ejede den senere saakaldte "Klubgaard" i Vejle (baade Gaardene Nr. 10 og Nr. 12). Claus Svane nævnes allerede (som Sendebud for Raadet) i 1666. Som Borgmester træffes hans Navn ofte, bl.a. 1677, 1681 (Skomagernes Lavsskraa), 1689 (da han gav til Kirken 10 Daler ved sin Hjemkomst fra Holland). 1704, 1707, 1708 og 1709. Sidstnævnte Aar kaldes han Byfoged. Hans Navn forefindes endvidere i Skr. 1712, 1713 (om Kirken, Skolen og Præstens Residents) og 1714 (Skattelisten). (Kilde: Vejle Bys Historie, 1927, s. 146). Vejle kirkes inventarie fra 1655 nævner en kalk og disk af 38 1/4 lod sølv. "I 1676 blev altersølvet atter stjålet sammen med et alterklæde. I den anledning gav borgmester Claus Hansen Svane 1678 kirken en disk (jf. sygesæt), der vejede 7 lod og 5½ kvint." Han gav også et "sygesæt" i 1578.
    (Kilde: http://danmarkskirker.natmus.dk).
    Se også www.geltzer.dk, tingbøger.

Note) "Hans Enke blev begravet i Koret den 13. Oktober 1734": Claus Hansen Svanes hustru var Margrethe Pedersdatter Svane i Vejle, (skifte nr. 169, den 8.11.1734, fol. 155B.) Enke. Børn: Hans Svane i Vejle, Margrethe Staalsen, enke efter Hans Andersen, tolder. (Kilde: www.brejl.dk/vejle.html ).
Margrethe Pedersdatter var datter af Peder Baggesen, rådmand i Ribe (1604c-1650) og Marine Lauridsdatter (de havde også datteren Johanne Pedersdatter 1632-1670 gift m. Jørgen Hansen Ostindienfarer, rådmand i Ribe (-1689). Se flere slægtsrelationer på www.brejl.dk/ring.html skifte nr. 195.
Sønnen Hans Clausen Svane var borgmester i Vejle. Han døde i 1742 (skifte 224. den 25.4.1742, fol. 426B):
Hans Clausen Svane var 1. gift med Maren Pedersdatter Høgh, skifte sluttet 10.9.1720. Børn: 1. Jens Hansen Svane 29, 2. Peder Hansen Svane 28, farversvend i Horsens, 3. Margrethe Hansdatter 27, formynder Jørgen Nissen Brosbøl. Afdøde døde i Vejrum, annekssogn til Ørum.
2. gift med Rebekka Dorchæus. Lavværge var Peder Hansen Staal, tolder i Vejle.

Søren Klarskov Larsen-forskning: "En søn Claus Hansen fortsatte faderens virke og bevarede velstanden. Hvordan den er bevaret gennem svenskekrigen, da svenskere og polakker plyndrede og ødelagde overalt, er ikke let at forstå. Vejle lå lige på alfarvej, hvor de ranede alt både på frem- og tilbagevejen, men der synes ikke at være sket større skade. Men altså Claus var den ledende personlighed i byen gennem et halvt århundrede som hans fader før ham. Han drev også studehandel i stor stil. 1676 havde han foruden sine kreaturer inde i byen 102 stude på græs på Grundet gård og 4 hos Hans Mons i Viuf. I sin tjeneste havde han 2 piger og 2 karle. Hans gård vurderedes til 200 Rigsdaler i 1682. Han lånte byen penge af og til. Han blev byfoged 1682." (Kilde: Søren Klarskov Larsen, Klarskov-forskning)

 

 Web: Lis Klarskov Jensen


 

Knopsvane
Foto: Ann-Beth Frederiksen 2006
 


Vejle Sct. Nikolaj kirke set fra sydøst. LKJ 2012.



Kirkens døbefond
Foto LKJ 2012
 


Hans Svanings og Marine S Stages sorte gravsten i Ribe domkirke ved indgang til tårnet. LKJ 2009.
Stort billede
 


Hans Knudsen Svanes og Johanne Jensdatters sorte gravsten i Vejle kirke mellem alter og prædikestol. Foto: LKJ 2012


Hans Knudsen Svanes sorte gravsten tv. for prædikestol. Th. portræt af Anders Sørensen Vedel. LKJ 2012.
 


Vejle kirke: maleri af
Anders Sørensen Vedel
Foto: LKJ 2012
 


Anders Sørensen Vedel
Udsnit af maleri
 


Peder Christensen Riber
præst 1603-1609
i Sct. Nicolai kirke, Vejle
Fotos: LKJ 2012